Holotz's Castle - Руководство
------------------------

1. Швидкий запуск
	 
	 Виконайте команду:

	   ./holotz-castle

	 ...и насолоджуйтеся!


  1.1 Якщо це не працює, то, можливо, необхідно встановити більш нові версії бібліотек:
      - SDL (www.libsdl.org)
      - SDL_image, SDL_ttf, SDL_mixer (www.libsdl.org, libraries section)

2. Гра

	Щоб отримати довідку, натисніть F1 під час гри або в головному меню. Під час діалогів довідка недоступна.

	Перші две сцени, які ви побачите, зпочатком нової гри - ррозмова Івонни в Людара, головних героїв гри. 
	
	Репліки в диалозі можна пропускати, натискаючи клавішу "Пробіл". Пропустити цілу сцену можна нанатискаючи на "Введення". 

	В будь-який момент гри можна вийти в головне меню и повернутися до гри з допомогою команди 'Продовжити гру'. Гра продовжиться з початку поточного рівня. Тому, краще зберігати гру відразу після переходу на новий рівень.

	Щоб перервати гру та перепочити, натисніть 'p'. Якщо натиснути 'p' снову, гра продовжиться.

	На третьому рівні ви можете управляти Івонною. Використовуйте стрілки для руху і "пробіл" для прижків. Чим довше натискання на "пробіл", тим вище прижок.

	Час, який залишається для проходження рівня відображується у верхньому-лівому кутку екрана.
   
	Необхідні для переходу на наступний рівень предмети відображаються у верхньому-правому кутку екрана.

	Коли всі предмети зібрано, відкривається вихід. Підійдіть до нього та підпригніть, щоб покинути рівень.
	 
	Якщо рівні здаються вам занадто важкими або занадто простими, змінити рівень складності в головному меню (Налаштування > Складність).

3. HCed

	HCed - редактор рівней для гри Holotz's Castle.

	Для запуску:
		- В ОС Linux, запустіть './holotz-castle-editor'
			
		- В ОС Windows, зробіть подвійне клацання на значку holotz-castle-editor.exe

	Головне вікно:

		Заголовок вікна містить ім'я файла, куди буде збережено рівень, який ви редагуєте.

		Зліва знаходяться піктограми:

			- Звичайна підлога
			- Непреривна підлога
			- Драбина
			- Шест
			- Падаюча підлога
			- Предмет
			- Мотузка
			- Початкова позиція
			- Вихід
			- Вороги
			- Збереження
			- Завантаження/Новий рівень
			- Вихід
		
		Під ними розташовані індикатори:
			
			- Час на проходження рівня.
			- Сила тяжіння.
			- Швидкість по осі X.
			- Швидкість по осі Y.
			- Сила прижка.
			- Розмір рівня (рядів x колонок)
	
	Миша:

		Ліва кнопка: Переміщує поточний об'єкт на карту.
		Середня або права та ліва кнопки разом: Видалити об'єкт.

	Клавіатура:

		c : добавити пусту колонку справа
		Shift + c : видалити колонку справа
		Ctrl + c : добавити пусту колонку зліва
		Ctrl + Shift + c : видалити колонку зліва
		r : добавити пустий ряд знизу
		Shift + r : видалити ряд знизу
		Ctrl + r : добавити пустий ряд зверху
		Ctrl + Shift + r : видалити ряд зверху
		+ : збільшити час (на основі найвищого рівня складності)
		- : зменьшити час
		g : збільшити тяжіння
            Shift + g: зменьшити тяжіння
		x : збільшити швидкість по осі x
            Shift + x: зменьшити x speed
		y : збільшити швидкість по оси y
            Shift + y: зменьшити y speed
		j : збільшити силу прижка
		Shift + j : зменьшити силу прижка
		
		Для об'єктів/мотузок/поч. позицій/ворогів:
			Ctrl - Підрівнювання к карте.
		
		Добавлення мотузок:
			Виберіть значок мотузки.
			Розташуйте мотузку на карте.
			Натисніть 'Alt', не відпускаючи лівої кнопки миші.
			Двигаючи курсором миші задайте довжину мотузки.
			Не відпускаючи лівої кнопки миші натисніть 'Shift', щоб відрегулювати період качання мотузки.

4. ЧаПи

   Q. Я роблю подвійне клацання на значок HC, але нічого не відбувається!
   A. Відкрийте файл stderr.txt в тому ж каталозі (або прочитайте повідомлення в консолі Linux).
      В останніх рядках повинен бути опис проблеми. Прочитайте розділ ЧаПи, щоб нзайти 
      рішення.

   Q. Гра працює занадто повільно?
   A. Виберіть відеорежим з меньшою роздільною здатністю:
      Налаштування > Зображення > Розмір > [режим] 
      Можливо ваша відеокарта підтримує режим 320x200. Він дозволить вам
      пригадати часи перших відеоігр.

   Q. Я використовую Linux з драйверами ALSA, але не чую звука.
   A. Типово ALSA заглушує звук. Перевірте гучність з допомогою alsamixer, aumix або gmix.
      Якщо пристрій виводу звука заблоковано іншою программою, то звук з'явиться тільки після її 
      завершення.

   Q. Невірний звук у Windows!
   A. Хоча звуки у грі не досить добре чутно і так :D, проблема може заключатися в
      драйверах вашої звукової карти. Поставте найновішу версію.

   Q. В режимі 8-бітного кольору деякі частини рівнів виглядають чорними!
   A. Ця помилка виправлена починаючи з версії v1.2, завантажте нову версію зі сторінки (www.mainreactor.net).

   Q. Тут не має відповіді на моє запитання. Що робити?
   A. Напишіть мені за адресою знизу. Не забудьте додати файл stderr.txt, який знаходиться в тому ж
      каталозі, де й програмний файл (HC.exe). В ньому є інформація про вашу відеокарту та виникші проблеми.
   
   Q. Я художник/музикант/програміст/продюсер/фотомодель 90-60-90 та хочу допомогти. Що робити?
   A. Напишіть мені за адресою знизу.(Якщо ви модель, то потрібно спочатку зустрітися :) )


Хуан Карлос Сейжо Перес (jacob@mainreactor.net)
