'\" t
.\"     Title: groupmod
.\"    Author: Julianne Frances Haugh
.\" Generator: DocBook XSL Stylesheets vsnapshot <http://docbook.sf.net/>
.\"      Date: 22/08/2022
.\"    Manual: Команди керування системою
.\"    Source: shadow-utils 4.12.3
.\"  Language: Ukrainian
.\"
.TH "groupmod" "8" "22/08/2022" "shadow\-utils 4\&.12\&.3" "Команди керування системою"
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * Define some portability stuff
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.\" http://bugs.debian.org/507673
.\" http://lists.gnu.org/archive/html/groff/2009-02/msg00013.html
.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.ie \n(.g .ds Aq \(aq
.el       .ds Aq '
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * set default formatting
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" disable hyphenation
.nh
.\" disable justification (adjust text to left margin only)
.ad l
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * MAIN CONTENT STARTS HERE *
.\" -----------------------------------------------------------------
.SH "НАЗВА"
groupmod \- зміна визначення групи у системі
.SH "КОРОТКИЙ ОГЛЯД"
.HP \w'\fBgroupmod\fR\ 'u
\fBgroupmod\fR [\fIпараметри\fR] \fIGROUP\fR
.SH "ОПИС"
.PP
Команда
\fBgroupmod\fR
змінює визначення вказаної аргументом групи
\fIGROUP\fR, вносячи зміни до відповідного запису у базі даних груп\&.
.SH "ПАРАМЕТРИ"
.PP
Параметри, які застосовують до команди
\fBgroupmod\fR, є такими:
.PP
\fB\-a\fR, \fB\-\-append\fR \fIGID\fR
.RS 4
Учасників групи вказують за допомогою параметра \-U\&. Записи буде дописано до наявного списку учасників, а не використано для заміни цього списку\&.
.RE
.PP
\fB\-g\fR, \fB\-\-gid\fR \fIGID\fR
.RS 4
Ідентифікатор групи вказаного запису
\fIGROUP\fR
буде змінено на
\fIGID\fR\&.
.sp
Значенням
\fIGID\fR
має бути невід\*(Aqємне десяткове ціле число\&. Це значення має бути унікальним, якщо не використано параметр
\fB\-o\fR\&.
.sp
Записи користувачів, які використовують групу, як основну групу, буде оновлено з метою збереження групи, як їхньої основної групи\&.
.sp
Ідентифікатор групи усіх файли, власником яких є група зі старим ідентифікатором, і які мають належати
\fIGROUP\fR, доведеться змінити вручну\&.
.sp
Перевірок щодо
\fBМІНІМАЛЬНИЙ_GID\fR,
\fBМАКСИМАЛЬНИЙ_GID\fR,
\fBSYS_GID_MIN\fR
або
\fBSYS_GID_MAX\fR
з
/etc/login\&.defs
виконано не буде\&.
.RE
.PP
\fB\-h\fR, \fB\-\-help\fR
.RS 4
Показати довідкове повідомлення і завершити роботу\&.
.RE
.PP
\fB\-n\fR, \fB\-\-new\-name\fR \fIНОВА_ГРУПА\fR
.RS 4
Назву групи буде змінено з
\fIGROUP\fR
на
\fIНОВА_ГРУПА\fR\&.
.RE
.PP
\fB\-o\fR, \fB\-\-non\-unique\fR
.RS 4
Якщо використано у поєднанні із параметром
\fB\-g\fR, дозволити зміну групи
\fIGID\fR
на неунікальне значення\&.
.RE
.PP
\fB\-p\fR, \fB\-\-password\fR \fIПАРОЛЬ\fR
.RS 4
Зашифрований пароль, як його повертає
\fBcrypt\fR(3)\&.
.sp
\fBЗауваження:\fR
не рекомендуємо користуватися цим параметром, оскільки пароль (або шифрований пароль) буде видимим для користувачів, які мають доступ до списку процесів\&.
.sp
Вам слід переконатися, що пароль відповідає правилам складання паролів системи\&.
.RE
.PP
\fB\-R\fR, \fB\-\-root\fR \fIКАТАЛОГ_CHROOT\fR
.RS 4
Apply changes in the
\fICHROOT_DIR\fR
directory and use the configuration files from the
\fICHROOT_DIR\fR
directory\&. Only absolute paths are supported\&.
.RE
.PP
\fB\-P\fR, \fB\-\-prefix\fR \fIКАТАЛОГ_ПРЕФІКСА\fR
.RS 4
Застосувати зміни до каталогу
\fIКАТАЛОГ_ПРЕФІКСА\fR
і використати файли налаштувань з каталогу
\fIКАТАЛОГ_ПРЕФІКСА\fR\&. Використання цього параметра не змінює кореневої теки\&. Параметр призначено лише для приготування цілі для компіляції коду для іншої операційної системи\&. Обмеження: не буде виконано перевірку користувачів/груп NIS і LDAP\&. При розпізнаванні у PAM буде використано файли основної системи\&. Підтримки SELINUX не передбачено\&.
.RE
.PP
\fB\-U\fR, \fB\-\-users\fR
.RS 4
Список імен користувачів, яких слід додати як учасників групи\&.
.sp
Типову поведінку (якщо не вказано параметрів
\fB\-g\fR,
\fB\-N\fR
і
\fB\-U\fR) буде визначено змінною
\fBUSERGROUPS_ENAB\fR
у
/etc/login\&.defs\&.
.RE
.SH "НАЛАШТУВАННЯ"
.PP
Вказані нижче змінні налаштувань у
/etc/login\&.defs
змінюють поведінку цього інструмента:
.SH "ФАЙЛИ"
.PP
/etc/group
.RS 4
Відомості щодо груп облікових записів\&.
.RE
.PP
/etc/gshadow
.RS 4
Відомості щодо захищених груп облікових записів\&.
.RE
.PP
/etc/login\&.defs
.RS 4
Налаштування комплексу для роботи з прихованими паролями\&.
.RE
.PP
/etc/passwd
.RS 4
Відомості щодо облікових записів користувача\&.
.RE
.SH "ЗНАЧЕННЯ ВИХОДУ"
.PP
Команда
\fBgroupmod\fR
завершує роботу із такими значеннями:
.PP
\fI0\fR
.RS 4
E_SUCCESS: успіх
.RE
.PP
\fI2\fR
.RS 4
E_USAGE: некоректний синтаксис команди
.RE
.PP
\fI3\fR
.RS 4
E_BAD_ARG: некоректний аргумент параметра
.RE
.PP
\fI4\fR
.RS 4
E_GID_IN_USE: ідентифікатор групи вже використано
.RE
.PP
\fI6\fR
.RS 4
E_NOTFOUND: вказаної групи не існує
.RE
.PP
\fI9\fR
.RS 4
E_NAME_IN_USE: назву групи вже використано
.RE
.PP
\fI10\fR
.RS 4
E_GRP_UPDATE: не вдалося оновити файл групи
.RE
.PP
\fI11\fR
.RS 4
E_CLEANUP_SERVICE: не вдалося налаштувати службу чищення
.RE
.PP
\fI12\fR
.RS 4
E_PAM_USERNAME: не вдалося визначити ваше ім\*(Aqя користувача для використання разом із pam
.RE
.PP
\fI13\fR
.RS 4
E_PAM_ERROR: pam повернуто повідомлення про помилку, див\&. ідентифікатор groupmod у журналі syslog, щоб ознайомитися із повідомленням про помилку PAM
.RE
.SH "ДИВ\&. ТАКОЖ"
.PP
\fBchfn\fR(1),
\fBchsh\fR(1),
\fBpasswd\fR(1),
\fBgpasswd\fR(8),
\fBgroupadd\fR(8),
\fBgroupdel\fR(8),
\fBlogin.defs\fR(5),
\fBuseradd\fR(8),
\fBuserdel\fR(8),
\fBusermod\fR(8)\&.
