'\" t
.\"     Title: vipw
.\"    Author: Marek Micha\(/lkiewicz
.\" Generator: DocBook XSL Stylesheets vsnapshot <http://docbook.sf.net/>
.\"      Date: 22/08/2022
.\"    Manual: Команди керування системою
.\"    Source: shadow-utils 4.12.3
.\"  Language: Ukrainian
.\"
.TH "vipw" "8" "22/08/2022" "shadow\-utils 4\&.12\&.3" "Команди керування системою"
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * Define some portability stuff
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.\" http://bugs.debian.org/507673
.\" http://lists.gnu.org/archive/html/groff/2009-02/msg00013.html
.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.ie \n(.g .ds Aq \(aq
.el       .ds Aq '
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * set default formatting
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" disable hyphenation
.nh
.\" disable justification (adjust text to left margin only)
.ad l
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * MAIN CONTENT STARTS HERE *
.\" -----------------------------------------------------------------
.SH "НАЗВА"
vipw, vigr \- редагування файла паролів, груп, прихованих паролів та прихованих груп
.SH "КОРОТКИЙ ОГЛЯД"
.HP \w'\fBvipw\fR\ 'u
\fBvipw\fR [\fIпараметри\fR]
.HP \w'\fBvigr\fR\ 'u
\fBvigr\fR [\fIпараметри\fR]
.SH "ОПИС"
.PP
Команди
\fBvipw\fR
і
\fBvigr\fR
призначено для редагування файлів
/etc/passwd
і
/etc/group, відповідно\&. З прапорцем
\fB\-s\fR
вони відкриватимуть shadow\-версії цих файлів,
/etc/shadow
і
/etc/gshadow, відповідно\&. Ці програми встановлюють відповідні блокування для запобігання пошкодженню файлів\&. При пошуку редактора програми спочатку намагатимуться скористатися вмістом змінної середовища
\fB$VISUAL\fR, потім змінної середовища
\fB$EDITOR\fR, і нарешті, типовим редактором,
\fBvi\fR(1)\&.
.SH "ПАРАМЕТРИ"
.PP
Параметри, які застосовують до команд
\fBvipw\fR
і
\fBvigr\fR, є такими:
.PP
\fB\-g\fR, \fB\-\-group\fR
.RS 4
Редагувати базу даних груп\&.
.RE
.PP
\fB\-h\fR, \fB\-\-help\fR
.RS 4
Показати довідкове повідомлення і завершити роботу\&.
.RE
.PP
\fB\-p\fR, \fB\-\-passwd\fR
.RS 4
Редагувати базу даних passwd\&.
.RE
.PP
\fB\-q\fR, \fB\-\-quiet\fR
.RS 4
Режим без повідомлень\&.
.RE
.PP
\fB\-R\fR, \fB\-\-root\fR \fIКАТАЛОГ_CHROOT\fR
.RS 4
Apply changes in the
\fICHROOT_DIR\fR
directory and use the configuration files from the
\fICHROOT_DIR\fR
directory\&. Only absolute paths are supported\&.
.RE
.PP
\fB\-s\fR, \fB\-\-shadow\fR
.RS 4
Редагувати базу даних shadow або gshadow\&.
.RE
.SH "СЕРЕДОВИЩЕ"
.PP
\fBVISUAL\fR
.RS 4
Редактор, яким слід скористатися\&.
.RE
.PP
\fBEDITOR\fR
.RS 4
Редактор, яким слід скористатися, що не встановлено значення
\fBVISUAL\fR\&.
.RE
.SH "ФАЙЛИ"
.PP
/etc/group
.RS 4
Відомості щодо груп облікових записів\&.
.RE
.PP
/etc/gshadow
.RS 4
Відомості щодо захищених груп облікових записів\&.
.RE
.PP
/etc/passwd
.RS 4
Відомості щодо облікових записів користувача\&.
.RE
.PP
/etc/shadow
.RS 4
Відомості щодо захищених облікових записів користувачів\&.
.RE
.SH "ДИВ\&. ТАКОЖ"
.PP
\fBvi\fR(1),
\fBгрупа\fR(5),
\fBgshadow\fR(5)
,
\fBpasswd\fR(5), ,
\fBshadow\fR(5)\&.
