'\" t
.\"     Title: newgrp
.\"    Author: Julianne Frances Haugh
.\" Generator: DocBook XSL Stylesheets vsnapshot <http://docbook.sf.net/>
.\"      Date: 22/08/2022
.\"    Manual: Команди користувача
.\"    Source: shadow-utils 4.12.3
.\"  Language: Ukrainian
.\"
.TH "newgrp" "1" "22/08/2022" "shadow\-utils 4\&.12\&.3" "Команди користувача"
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * Define some portability stuff
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.\" http://bugs.debian.org/507673
.\" http://lists.gnu.org/archive/html/groff/2009-02/msg00013.html
.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.ie \n(.g .ds Aq \(aq
.el       .ds Aq '
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * set default formatting
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" disable hyphenation
.nh
.\" disable justification (adjust text to left margin only)
.ad l
.\" -----------------------------------------------------------------
.\" * MAIN CONTENT STARTS HERE *
.\" -----------------------------------------------------------------
.SH "НАЗВА"
newgrp \- увійти до нової групи
.SH "КОРОТКИЙ ОГЛЯД"
.HP \w'\fBnewgrp\fR\ 'u
\fBnewgrp\fR [\-] [\fIгрупа\fR]
.SH "ОПИС"
.PP
Команду
\fBnewgrp\fR
призначено для зміни поточного ідентифікатора групи під час сеансу роботи у системі\&. Якщо вказано необов\*(Aqязковий прапорець
\fB\-\fR, середовища користувача буде повторно ініціалізовано так, наче користувач знову увійшов до системи\&. Якщо прапорець не вказано, лишиться незмінним поточне середовища, включно із поточним робочим каталогом\&.
.PP
\fBnewgrp\fR
змінює поточний справжній ідентифікатор групи на ідентифікатор іменованої групи або ідентифікатор типової групи зі списку у
/etc/passwd, якщо назву групи не вказано\&.
\fBnewgrp\fR
також намагається додати групу до набору груп користувача\&. Якщо команду віддано не від імені root, система попросить користувача ввести пароль, якщо у нього немає пароля (у
/etc/shadow, якщо цей користувач має запис у файлі прихованих паролів, або у
/etc/passwd, якщо це не так), а у групи є, або якщо користувача немає у списку учасників, а групу захищено паролем\&. Користувачеві буде відмовлено у доступі, якщо пароль групи є порожнім, а користувача немає у списку її учасників\&.
.PP
Якщо у цієї групи є запис у
/etc/gshadow, список учасників і пароль до цієї групи буде взято з цього файла\&. Якщо запису немає, буде враховано запис у
/etc/group\&.
.SH "НАЛАШТУВАННЯ"
.PP
Вказані нижче змінні налаштувань у
/etc/login\&.defs
змінюють поведінку цього інструмента:
.SH "ФАЙЛИ"
.PP
/etc/passwd
.RS 4
Відомості щодо облікових записів користувача\&.
.RE
.PP
/etc/shadow
.RS 4
Відомості щодо захищених облікових записів користувачів\&.
.RE
.PP
/etc/group
.RS 4
Відомості щодо груп облікових записів\&.
.RE
.PP
/etc/gshadow
.RS 4
Відомості щодо захищених груп облікових записів\&.
.RE
.SH "ДИВ\&. ТАКОЖ"
.PP
\fBid\fR(1),
\fBlogin\fR(1),
\fBsu\fR(1),
\fBsg\fR(1),
\fBgpasswd\fR(1),
\fBгрупа\fR(5), \fBgshadow\fR(5)\&.
