#use wml::debian::template title="Använda WML" #use wml::debian::translation-check translation="1.7"

Detta förutsätter att du har WML installerat på din dator; WML finns som Debianpaket.

Skriv bara make i webwml/<språk>. Om du gör make install kommer HTML-filerna att placeras i katalogen ../../debian.org/.

Språk som använder multibyteteckenuppsättningar kan behöva för- eller efterbearbetning av .wml-filerna för att hantera teckenuppsättningen korrekt. Detta kan göras genom att ändra variablerna WMLPROLOG och WMLEPILOG i webwml/<språk>/Make.lang motsvarande. Beroende på hur ditt WMLEPILOG-program arbetar kan du behöva ändra värdet på WMLOUTFILE. Se de japanska eller kinesiska översättningarna för exempel.

En sak du kommer att stöta på i WML är skivor ("slices"). För våra ändamål kan du se dem som en valmöjlighet bland flera olika alternativ. Ett enkelt exempel visar vad vi menar.


   [EN:the salad:]
   [DE:der Salat:]
I detta fall finns det två skivor, en på engelska och en på tyska. För att lägga till en skiva skapar du helt enkelt en ny på ditt språk. Exempelvis:

   [EN:the salad:]
   [DE:der Salat:]
   [SV:salladen:]

När du kör WML på en fil kommer det automatiskt att välja de skivor som passar för din översättning och ignorera de andra.

Håll sidorna sorterade i bokstavsordning, med undantag för den engelska (EN) skivan.

Använda Perl i WML

En av funktionerna i WML vi till stor grad använder är dess möjlighet att använda Perl. Kom dock ihåg att sidorna inte är dynamiska, Perl används när HTML-sidorna genereras för att göra, tja, vad du vill. Två bra exempel är dels hur vi använder Perl för att generera listan över de senaste nyheterna på ingångssidan, dels för att generera länkar till översättningar i slutet på sidan.

WML-dokumentationen är inte så lätt att lära sig från; den är förvisso rätt så komplett, men innan du har börjat förstå hur det fungerar (och det är ganska kraftfullt) så är det enklast att lära från exempel. Mallfilerna som används för Debian kan vara användbara för detta; de finns i english/template/debian/.

Nödvändig version

Vår webbplats kräver wml version >= 2.0.6.

Denna version finns inte i den stabila versionen (potato). För de av er som inte vill behålla den stabila versionen och inte byta till någon av de andra finns det bakåtanpassade versioner tillgängliga.